Maria Montessori
Montessori is geboren in Italië in 1870.Zij was de eerste vrouwelijke arts van Italië. Later werd zij hoogleraar in de antropologie aan de universiteit in Rome. In opdracht van de regering stichtte zij in de sloppenwijken van Rome haar ‘Casa dei Bambini’, waarin kinderen van wie beide ouders buitenshuis moesten werken werden opgevangen en begeleid.
De daarbij gebruikte methode had zoveel succes, dat deze gaandeweg steeds meer toepassing vond, ook in de milieus van meer bevoorrechte kinderen. Centraal in haar ideeën over begeleiding van kinderen naar de volwassenheid staat datgene wat het kind zelf nodig heeft.
Door zorgvuldige observatie leerde zij deze behoefte onderkennen. Zij wijdde haar leven aan de uitbouw van haar wetenschappelijke visie op opvoeding en onderwijs. Dat haar ideeën nog steeds actueel zijn blijkt wel uit de tot de dag van vandaag voortdurende groei van het Montessori-onderwijs.
Wij, als team van de Cilinder, hebben het beeld voor ogen dat de school een plek moet zijn waar kinderen graag komen en zich veilig voelen en waar hun cognitieve en sociaal-emotionele mogelijkheden optimaal worden ontwikkeld.
Ons onderwijs baseren wij op de uitgangspunten van Maria Montessori: op onze school staat de ontwikkelingsbehoefte van het kind centraal. Dit houdt in dat wij de individuele mogelijkheden en beperkingen van ieder kind respecteren en dat daarom ieder kind een persoonlijk leertraject moet kunnen volgen. Omdat in onze ogen ieder kind uniek is, krijgt het de gelegenheid om in eigen tempo, op eigen niveau en naar eigen interesse te werken. Ons onderwijs doet een beroep op zelfstandigheid, motivatie en zelfkritiek van de leerlingen. De leerkracht heeft een begeleidende taak en ziet er op toe dat de gestelde leer- en ontwikkelingsdoelen behaald worden. De leerkracht zorgt door o.a. een goed voorbereide omgeving dat hij de kinderen prikkelt en nieuwsgierig maakt naar het onderwijsaanbod. Daarom is de leerkracht steeds alert op wat er binnen de groep speelt en zoekt naar mogelijkheden om dit om te zetten naar leermomenten. Het onderwijstraject wordt gewaarborgd door zorgvuldige registratie en observatie van de vooruitgang van deze ontwikkeling. De kinderen hebben een vrijheid van handelen binnen duidelijke kaders waarbij ze hun eigen grenzen kunnen ontdekken en verleggen. De leerkracht komt hiermee tegemoet aan de behoeftes en interesses van de kinderen zodat de kinderen zelf actief deelnemen aan hun ontwikkeling. Dit betekent ook dat de kinderen waar mogelijk zelf verantwoordelijkheid dragen voor en structuur aanbrengen in hun werk en hun omgeving.
